Prilagodi svoj CV nemačkom tržištu rada


Saveti-za-CV.jpg

Saveti za dobar CV

Postoje sličnosti između prijave za zapošljavanje u Nemačkoj i u drugim zemljama, ali postoje i razlike. Pored osnovnog pravila, da CV mora biti na nemačkom jeziku, Nemci veoma cene lepo napisanu radnu biografiju. U nastavku teksta navešćemo par saveta šta treba da znate o pisanju CV-a na nemačkom jeziku, koji Vam mogu pomoći da dobijete posao koji želite.

Prilagodite svoj CV i propratno pismo 

Iako imate iskustva sa pisanjem uobičajne forme radne biografije, stučnjaci savetuju kandidatima da posvete malo više vremena prilagođavanju CV-a tržištu na koje žele da stupe. Informišite se o poslodavcu i poziciji za koju biste aplicirali, i istaknite razloge zbog kojih smatrate da biste bili pravi kandidat za tu poziciju.  
Pokažite da znate o čemu pričate i da ste upoznati sa materijom. 

Pravilo "jedne strane"

Potrudite se da u kratkim rečenicama predstavite sebe, kako u CV-u, tako i u propratnom pismu. CV treba da bude koncizan, bez viška nepotrebnih reci. Fokusirajte se na reči koje jasno ukazuju na vaša znanja, veštine i sposobnosti. 
Propratno pismo dopunjuje Vašu radnu biografiju i predstavlja temeljan pregled Vaših iskustva, veština i motivacije, i mora biti informativan, ubedljiv i bez grešaka.
Obratite pažnju na pravopisne greške, pre nego pritisnete "SEND", posavetujte se sa nekim ko dobro govori nemački jezik, kako biste izbegli amaterske greške. Ukoliko Vaš CV nije šablonski i bezličan, biće primećen.

Pravilan izbor reči

Imajte na umu da Nemci nisu ljubitelji engleskog jezika i upotrebe engleskih izraza, pa se trudite da ih u tekstu izbegnete. 

Upotpunite svoju biografiju

Trudite se da hronološki navedete informacije o dosadašnjem radnom iskustvu. Budite precizni sa datumima i navedite aktivnosti kojima ste se bavili u međuvremenu. 
Vreme koje ste posvetili putovanjima, stručnom usavršavanju ili bilo koji projekat u kojem ste učestvovali slobodno istaknite. Možda Vam upravo to pomogne da Vi budete izabrani za posao.

Priložite kopije stečenih diploma

Nemci vole dokaze o postignućima. S tim u vezi, savetujemo da pripremite kopije diploma, sertifikata i pisma preporuke prethodnih poslodavaca. Budite iskreni pri pisanju CV i izbegnite neprijatnosti ukoliko Vam poslodavac traži dokaz o informacijama koje ste naveli u radnoj biografiji.

Primerena fotografija

Fotografija za CV i te kako može da bude eliminacioni faktor pri prvom krugu selekcije. Ona puno govori o čoveku i može da kreira pogrešno mišljenje o njemu. Za CV fotografiju treba se namenski slikati - nije preporučljivo seći već postojeće fotografije i njih prilagođavati za CV. 
Namenski rađena fotografija sa jednobojnom pozadinom, blagi osmeh, uredna kosa i primerena garderoba, blaga šminka za žene - samo su neki od predloga za dobru fotografiju.

Urednici LinkedIn-a, prve poslovne društvene mreže namenjenoj poslovnom umrežavanju potencijalnih poslodavaca sa zaposlenima, objavili su video u kom su predstavili najčešće greške koje ljudi prave prilikom kreiranja svoje fotografije. Video možete pogledati ovde.

Navedite lične podatke

Pored osnovnih informacija, datuma rođenja i adrese, ne zaboravite da istaknete neki kontakt telefon ili email, putem kojeg Vas poslodavac može direktno kontaktirati.

Srećno!