Zimske čarolije u Nemačkoj


Zimske-carolije.jpg

Verovatno ste već upućeni sa sadržajima koji Nemačka ima da ponudi - ukusna piva, hlebove i kobasice, ali i bogatu istoriju i zabavne praznične proslave. Postoje brojne aktivnosti koje možete raditi tokom proleća, leta i jeseni, ali i neke koje možete iskusiti samo u zimskom periodu.

Praznični pozdrav

U zimskom periodu Vas prolaznici na ulici pozdravljaju tradicionalnim Božicnim pozdravom “Froehiliche Weihnachten”. U periodu oko Nove godine, pozdravljaće Vas sa  “Frohes neues Jahr” ili "Gesundes neues Jahr”, u zavisnosti od regije koju posećujete.

Jelke

Jelke su svuda oko vas! Novogodišnje jelke su danas sinonim za Nemačku. Veruje se da su Nemci prvi uočili otpornost smrče od požara, pa se ovo drvo smatra drvom života. Ranije, u srednjem veku, jelke nisu ukrašavane. Dekorisanje jelki je počelo nakon što je Martin Luter prvi postavio sveće na svoje božićno drvo, predstavljajući zvezde na nebu.

Božicne pijace

U skladu sa Božicnom i novogodišnjom proslavom, na ulicama većih gradova u Nemačkoj postavljane su čuvene pijace. Pročitaj više.
S godinama sve veći broj manjih gradova je po uzoru na druge organizovalo svoje Božićne pijace. Prilikom obilaska ovih pijaca, pažnju će Vam sigurno privući glavna ukrašena jelka. Obratite pažnju na staklene ukrase na jelci, jer u Novogodišnjoj noći se tradicionalno postavlja poslednji ukras na jelci, i onome ko ga prvi uoči sleduje nagrada.

Poslastice

Čak i ako ne obilazite nemačke Božićne pijace, nemojte propustiti čarobne ukuse poslastica karakterističnih za ovaj period. Kolači od đumbira i "Stollen" poslastice se mogu pronaći svuda, od supermarketa do lokalnih kafića i restorana.

Božicni kalendar

Sigurno ste u radnjama primetili kalendare sa 24 polja u vidu malih vrata, iza kojih stoji malo iznenadenje ili neka inspirativna rečenica. Nemci su se dosetili divnog načina da ulepšaju poslednji mesec u godini, i pruže male radosti svakome ko nabavi ovakav kalendar.
Ukoliko se nadete u blizini Gengenbach-a, obavezno ga posetite u božicnom periodu. Prava atrakcija ovog gradića u tom periodu je gradska kuća. Predivno okićena srednjevekovna građevina sa 18 prozora, koji se u ovom periodu otvaraju, i iza svakog prozora možete videti sliku nekog poznatog slikara. Magični ritual je praćen božićnom muzikom, i svakako predstavlja atrakciju za sve koji se u večernjim časovima nađu u ovom gradiću.

Božićni dan

Bez obzira na godine, svi se obradujemo kada vidimo Deda Mraza u Novogodišnjoj noći. Međutim, u Nemačkoj Deda Mraz ili Sveti Nikola dolazi 6. decembra. Zanimljiv običaj je da tog dana Deda Mraz deci ostavlja slatkiše u cipele, kao nagoveštaj da se raduju Božicu, kada ih očekuje ostatak poklona. Zanimljivo, zar ne?

Crkve

Crkve u Nemackoj na poseban nacin obeležavaju Božić. Cak i za one koji nisu vernici, obilazak crkvi u ovom periodu je prava atrakcija. Mini koncetri klasične muzike i prelep ambijent stvaraju nezaboravno iskustvo.

Dogadaji

Iako su glavne atrakcije povezane sa proslavom Božića, postoji zabava i posle 25.decembra. Doček Nove godine se obeležava skoro u svim gradovima, a poseban događaj je doček Nove godine ispred Brandenberške kapije u Berlinu.


Karnevali

Karnevali najavljuju i zatvaraju period Božićnih proslava i povezani su sa Božićnim postom. U ovom periodu se širom Nemačke organizuju javna okupljanja i koncerti gde se svi posetioci maskiraju, uživaju u dobroj muzici, hrani i piću.