Božićna euforija na ulicama Kelna i Drezdena


galerija - uvećaj

Zima kuca na vrata, a sa prvim hladnim danima se i ulicama evropskih gradova širi božićna euforija. Mirisi kuvanog vina i poslastica uz božićne pesme i melodije privlače veliki broj ljudi na gradske trgove. Božićne pijace postaju neodoljiva mesta gde se kupuju božićni i novogodišnji pokloni i predstavljaju sinonim praznične čarolije od druge polovine novembra do katoličkog Božića.

Sve je to deo tradicije koja je stara stotinama godina. Prva božićna pijaca održana krajem srednjeg veka na teritoriji današnje Nemačke,a pijaca u Drezdenu, koja je i danas aktivna, prvi put se pominje 1434. godine. Božićna pijaca Striezelmarkt u Drezdenu je nešto čime se lokalno stanovništvo ponosi, a nadaleko je poznata po svojoj  lokalnoj poslastici Striezel ili Stollen i njihovim specijalitetom - slatkom voćnom kolaču pečenom u obliku vekne sa prelivom od glaziranog šećera.

Najveća atrakcija je Stollen Festival, koji se održava druge subote u decembru, 
kada se paradira kroz grad sa gigantskim Stollen-kolačem od 3.000 kg. 

Pored Drezdena, milione posetilaca svake godine privuku božićne pijace Kelna. Ovaj grad na sedam lokacija svake godine obraduje svoje stanovništvo, ali i brojne turiste. Najživopisinija je na trgu Domplatz, ispred katedrale - Kolner Dom. Velika atrakcija je božićna jelka visine 25m sa oko 2000 lampica, dok prolaznike zabavljaju ulični svirači. Na pijaci se nalazi oko 160 rustičnih brvnara, gde se prodaju božićni ukrasi, tradiocionalni pokloni, igračke za decu i naravno, kuvano vino Gluhwein, poznato po svojoj karakterističnoj aromi cimeta.

U blizini katedrale na trgu Rudolfplatz biće još jedna pijaca bajkovitog karaktera sa 60 tezgi inspirasim pričama Braće Grim. Jedinstveni doživljaj nude srednjovekovna božićna pijaca u blizini muzeja Lindt Chocolate, ili pijaca koja pluta na Rajni, zbog koje je Keln poznat kao jedini evropski grad sa božićnom pijacom na vodi. 

Izvor: B92